Meer dan 80% van de cruisers, houdt het niet bij één keer....
firstcruise

Uw eerste cruise

Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt en net als vele anderen enthousiast terugkeert van uw reis, vindt u onderstaand enkele praktische tips. Mocht u nog meer willen weten, neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Waarom een cruisevakantie?

Wat is de belangrijkste reden om nu juist te kiezen voor een cruisevakantie? Meer dan 80% van de cruisers houdt het niet bij één cruisevakantie en dat is niet voor niets.

Een complete vakantie


Is het niet heerlijk om tijdens uw vakantie reeds vooraf in grote lijnen te weten waar u aan toe bent qua uitgaven? Er is namelijk al heel veel bij uw reissom inbegrepen. Uitgebreide maaltijden, veelal 24-uurs roomservice, volop faciliteiten zoals zwembaden, fitness, theatershows, muziekaal entertainment en georganiseerde activiteiten gedurende de dag en ’s avonds. Een uitermate complete vakantie en absolute ‘waar voor uw geld’ dus.

Comfortabel en gevarieerd


Met alle faciliteiten binnen handbereik en een uitstekende culinaire verzorging terwijl u grotendeels ’s nachts vaart, is een cruisevakantie uiterst comfortabel. Het bezoeken van veel verschillende landen en havens en het veelzijdige activiteitenprogramma aan boord, maakt een cruise tevens uiterst gevarieerd.

10 Redenen om te cruisen


1. Value for money
Vergelijkt u een cruisevakantie eens met een vakantie aan land en kijk dan vooral ook goed naar alle uitgaven die u tijdens een ‘gewone’ vakantie ter plaatse doet, voor zaken die bij een cruise al zijn inbegrepen. U zult zien dat een cruise veel waar voor uw geld is.
2. Reizen terwijl u slaapt
Tijdens een cruisevakantie reist u veelal ’s nachts zonder telkens weer u koffers in en uit te pakken. Overdag hebt u dan ook alle tijd om de bestemmingen te ontdekken.
3. Een nieuwe ervaring
Is het niet leuk om een nieuw soort vakantie te ervaren en uw enthousiasme achteraf aan uw omgeving door te geven? U zult merken dat een cruisevakantie bij velen tot de verbeelding spreekt.
4. Veel verschillende bestemmingen
Cruisen kunt u bijna overal ter wereld. Het leuke is dat u van verschillende bestemmingen ‘proeft’ en een enorm scala aan indrukken opdoet van verschillende landschappen en culturen.
5. Luxe en comfort
De verzorging aan boord van een cruiseschip is uitstekend, de ambiance is die van een luxe hotel en u verblijft in alle comfort in uw eigen compleet ingerichte ‘stateroom’.
6. Service en persoonlijke aandacht
Waar maakt u het nog mee, dat u een prettige persoonlijke service ervaart en nog echt gast bent in plaats van slechts een kamernummer. De service en aandacht aan boord van cruiseschepen is ongekend.
7. Culinair verzorgd
Heerlijk genieten van vaak minimaal 4- of 5-gangen per maaltijd, of een brede keuze uit gevarieerde buffetten. Een cruise is culinair verzorgd, meestal 24 uur per dag.
8. Uitgebreide faciliteiten
Tijdens uw cruise kunt u van een uitermate breed aanbod aan faciliteiten gebruiken maken. Soms tegen betaling zoals welness of casino, maar vaak ook bij de prijs inbegrepen, zoals live entertainment, spetterende theatershows, zwembad (inclusief ligbedden en handdoeken) en fitness, interessante lezingen en nog veel meer.
9. Geschikt voor alle leeftijden
De tijd dat cruisen alleen voor oude mensen was, ligt ver achter ons. Uiteraard zijn er nog altijd vaargebieden zoals Alaska of de Baltische Hoofdsteden, waarbij de gemiddelde leeftijd hoger ligt. Maar wanneer u bijvoorbeeld kijkt naar een Middellandse Zee cruise in het hoogseizoen, zult u zien dat de gemiddelde leeftijd fors lager ligt en deze cruises dus zeer geschikt zijn voor gezinnen en families. Verschillende rederijen beschikken overigens over uitgebreide kinderclubs, of juist ‘adult only’ gedeelten.
10. Uiterst afwisselend
Als een cruise iets is, is het wel afwisselend. Qua mogelijkheden tot in- en ontspanning, maar ook qua bestemmingen. De ene dag bezoekt u een Griekse tempel op Kreta, de andere dag ligt u aan het strand van één van de Spaanse Costa's.

Hoe is het nu echt?

Het zogenaamde ‘cruisegevoel’ is lastig te beschrijven, men moet het simpelweg ervaren hebben. Dat meer dan 80% van de cruisers het niet bij één keer houdt zegt eigenlijk al genoeg.

Een drijvend resort


Heel simpel gezegd is een cruiseschip het beste te vergelijken met een enorm varend resort. Naast een persoonlijke service die u alleen in de betere hotels vindt, stond er een enorm scala aan faciliteiten en activiteiten ter beschikking en is de culinaire verzorging ook nog eens dik in orde. Alles binnen handbereik dus. Ware het niet dat u tijdens uw cruise zoveel interessante havens aandoet dan zou u het schip niet eens hoeven te verlaten.

Comfortabele hutten


Kamers, ook wel hutten genoemd, aan boord van cruiseschepen zijn in vergelijking tot hotelkamers doorgaans wat minder ruim, maar wel zeer functioneel ingericht van alle gemakken voorzien en uiteraard altijd met eigen bad of douche en toilet. Binnenhutten beschikken, zoals de naam al aangeeft, niet over een raam of patrijspoort, buitenhutten wél. De balkonhutten hebben een privé veranda met een zitje. Minisuites zijn ruimer van afmeting en bieden extra comfort. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de laagste prijs, ofwel een binnenhut, weten met name ervaren cruisers het extra comfort van een buitenhut, of zelfs een balkonhut of suite op prijs te stellen. De meerkosten vallen soms best mee.

10 praktische tips: voor het dagelijks leven aan boord


1. Bereid u voor op uw bestemmingen. Op deze website, maar ook op vele andere, vindt u veel informatie terug over uw bestemmingen en de bezienswaardigheden. Via googlemaps kunt u vooraf al b.v. De afstand tussen haven en centrum inschatten.

2. Neem een taxi i.p.v. een transfer. Vaak is het nemen van een taxi i.p.v. een vooraf te reserveren transfer tussen b.v. de luchthaven en het schip niet alleen sneller, maar ook nog eens voordeliger, wij adviseren u graag.

3. Kies voor een open zitting. Wellicht vindt u het prettig om elke avond in hetzelfde gezelschap aan dezelfde tafel en rond hetzelfde tijdstip te dineren. Maakt u deze keuze het liefst elke avond zelf? Dan zijn er diverse rederijen die een “open” zitting aanbieden.

4. Organiseer uw excursie zelf. Het vooraf of aan boord reserveren van een excursie is gemakkelijk en biedt u houvast en zekerheid. Bent u echter het “ondernemende” type, overweeg dan om op eigen gelegenheid een tour te maken, middels een lokale taxi of openbaar vervoer. Het biedt u meer vrijheid en scheelt veelal in de kosten. Bepaalde bestemmingen zoals St. Petersburg kunt u echter het beste geheel verzorgd bezoeken, waardoor u b.v. geen visum nodig heeft.

5. Maak gebruik van een drankenpakket. Aan boord en soms zelfs vooraf kunt u zogenaamde drankenpakketten bestellen, waarmee u tegen een gereduceerd tarief voor een bepaalde periode een aantal flessen wijn of bv. onbeperkt frisdranken kunt bestellen.

6. Een creditcard is zeer gemakkelijk. Wanneer u gebruik maakt van een creditcard om uw zogenaamde “boordpas”te valideren, hoeft u zich geen zorgen te maken of depositos of contante afrekening aan het eind van uw cruise. U krijgt uw laatste avond een eindafrekening en hoeft deze alleen nog maar na te kijken. Wel zo makkelijk.

7. Telefoneren op zee is prijzig. Aangezien er aan boord van satellietverbindingen gebruik wordt gemaakt is telefoneren of via uw telefoon internetten aan boord behoorlijk prijzig. Schakel uw dataverkeer desgewenst dan ook evt. uit en bel wanneer u aan land bent. Vaak kunt u aan boord internetminuten in bundels aanschaffen.

8. Reserveer specialiteitenrestaurant vroegtijdig. Wanneer u gebruik wenst te maken van evt. specialiteiten restaurants aan boord (veelal met een toeslag), dan adviseren wij u dit al tijdens uw eerste dagen aan boord te doen. Met name tijdens zeedagen zijn deze restaurants zeer populair, voor het diner.

9. Verdiep u in het activiteitenprogramma. In uw dagelijkse “boordkrant” leest u welke activiteiten worden georganiseerd daar de kans anders groot is dat leuke workshops zoals computerlessen of kookdemonstraties, anders ongemerkt aan u voorbij gaan.

10. Bezoek speciale bijeenkomsten. Voor speciale doelgroepen, zoals alleenstaanden, honeymooners, maar ook bv. gays, lesbiennes en deelnemers aan AA programma’s, worden aan boord bijeenkomsten georganiseerd, soms onder cryptische omschrijvingen zoals “Friends of Dorethy”.

Welke rederij moet ik kiezen?

Wanneer u een geslaagde cruisevakantie wilt, is de juiste keuze van de rederij een belangrijke voorwaarde. Want net zoals hotelketens verschillen onderling, geldt dit zeker ook voor de vele wereldwijd opererende cruiserederijen. Maar hoe komt u dan tot een goede keuze, zult u zich afvragen.

Om uw keuze voor een rederij makkelijker te maken hebben we een handige tool ontwikkeld. De cruisekieswijzer. Op basis van 6 makkelijke vragen krijgt u de rederijen te zien die het beste bij uw wensen zullen aansluiten. Een ander groot voordeel is dat het beantwoorden van de vragen maar 5 minuten duurt.

Cruisekieswijzer

Waar kan ik heen?

Overal ter wereld


Cruisen kunt u bijna overal in de wereld, zolang er maar zee is. Net als bij “gewone” vakanties het geval is, zijn ook cruisepassagiers constant op zoek naar nieuwe bestemmingen en ervaringen. Rederijen zijn dan ook continu in de weer met het samenstellen van nieuwe routes, waarbij regelmatig bijzondere havens worden aangedaan.

Vanuit Nederland


De populariteit van cruises vanuit Nederland neemt toe. Hierdoor nemen ook het aantal lokale vertrekken vanuit Amsterdam, Rotterdam of IJmuiden toe. De variatie aan bestemmingen vanuit Nederland wordt ook steeds uitgebreider. Naast cruises naar de Hoofdsteden van de Oostzee, Noorse fjorden, Spitsbergen of de Noordkaap, kunt u vanuit Nederland ook vertrekken voor cruises naar o.a. het Verre Oosten, Caribisch gebied, de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee. Niet alleen bijzonder comfortabel, zonder lange reis naar de haven, maar ook afwisselend. Ook kunt er er voor kiezen om een last minute cruise of een minicruise te boeken.

De populairste vaargebieden


Een vaargebied bij uitstek is de Middellandse Zee. In geen enkel ander gebied treft u zo'n variatie van prachtige natuur, gezellige dorpen, cultureel erfgoed, interessante steden met heerlijk weer van voor- tot najaar, mooie stranden en een ontspannen sfeer. Toenemend in populariteit is Noord Europa, waar een onderscheidt kunnen maken tussen Scandinavië, met prachtige fjorden en schilderachtige dorpjes, de Hoofdsteden van de Oostzee met rijk verleden in steden als Helsinki, Tallinn en de pracht en praal van St. Petersburg. Populaire wintervaargebieden zijn de Caribbean en Dubai. Het Caribisch gebied heeft bijna het gehele jaar door een prettig klimaat. De gevarieerde eilanden bieden prachtige zandstranden, vaak uitgebreide shopping mogelijkheden (soms belastingvrij), watersporten, duiken en snorkelen en veel meer. Een prima alternatief voor het Caribisch gebied is Dubai. Een relatief korte reistijd, nauwelijks tijdsverschil, een prettig klimaat in onze winter maanden en leuk om een paar dagen te verlengen. Een cruise vanuit Dubai neemt u mee naar verschillende Emiraten, allen met hun eigen charme. Andere minder frequent bezochte vaargebieden zijn o.a. Zuid Amerika in combinatie met Antarctica en het Verre Oosten, waar u op comfortabele wijze verschillende landen zoals Thailand, Vietnam, Indonesië of Maleisië kunt aandoen. Bij Alaska wordt vaak de vergelijking met de Noorse fjorden gemaakt. Echter wie deze unieke bestemming bezocht heeft, zal beamen dat het dit absoluut overtreft, met imposante gletsjers en overweldigende flora en fauna

Wat voor mensen kom ik tegen?

Aan boord van een cruiseschip kunt u mensen tegen komen van verschillende nationaliteiten, jong, oud en uit alle lagen van de bevolking. Toch zijn er verschillen aan te geven, bijvoorbeeld per rederij, vaargebieden, periode of reislengte. Er zijn rederijen die zich op een wat jonger publiek richten zoals Carnival Cruise Lines, of een wat traditioneler publiek zoals Holland America Line, of juist “informeler” publiek zoals Norwegian Cruise Line. Een cruise naar de Fjorden, met veel natuur, trekt een veelal ouder publiek dan bv. de Caribbean. Families met kinderen gaan natuurlijk vaak in de schoolvakanties, juli of augustus, op cruisevakantie, waar ouderen vaak voor het voor- of naseizoen kiezen. Ook afvaarten langer dan 2 weken kennen veelal ouder publiek.

Een cruise voor iedereen. De vele keuzemogelijkheden aan o.a. rederijen, vaargebieden, reisduur en routes, draagt eraan bij dat er voor iedereen wel een passende cruise valt te bedenken.

Families en kinderen. Een cruisevakantie is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, uitermate geschikt voor families en kinderen, of het nu om een gezin gaat of een opa en oma met kleinkinderen of een ouder. Verschillende rederijen richten zich op families, zoals b.v. Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line of laten kinderen zelfs alleen de havengelden en evt. vliegreis betalen, zoals  MSC Cruises of Costa Cruises. De schepen van deze rederijen hebben complete kidsclubs, een activiteitenprogramma, familiehutten met extra (boven) bedden en een speciale kinderkaart in het restaurant. Wij helpen u graag de meest geschikte rederij te bepalen.

Hoe kan ik reserveren?

Reserveren via de website

Op onze website kunt u niet alleen uitgebreide informatie vinden, u kunt uw cruise ook direct online boeken. In veel gevallen zullen de cruise, een eventuele vliegreis en hotelovernachting direct worden bevestigd. Indien de reservering akkoord is, dient u ook direct online een aanbetaling te doen, bv. via Ideal. 
In sommige gevallen komt uw reis “op aanvraag” te staan, wat inhoudt dat wij één of meer onderdelen van uw reis niet direct kunnen bevestigen. U ontvangt zo spoedig mogelijk bericht, zodra wij dit hebben kunnen vastleggen.

Raadpleeg Zeetours.nl

Vindt u het prettiger om Zeetours Cruises te bellen? Geen probleem, wij zullen u natuurlijk ook met alle plezier aanvullend telefonisch advies geven, 7 dagen per week, op maandag t/m vrijdag van 9:00 - 18.00 uur, op zaterdag van 10:00 - 17:00 uur en op zondag van 11:00 - 16:00 uur.

Enkele praktische tips

1. Houdt uw paspoort(en) bij de hand. Voor het maken van de reservering heeft u meerdere officiële gegevens nodig, zoals voor- en achternamen conform uw paspoort, (mobiele) noodnummers, houdt hiervoor uw paspoort bij de hand.

2. Sluit een aansluitrisicoverzekering af. Het zal u maar overkomen.. door bv. hevige sneeuwval kunt u de (lucht)haven niet bereiken, maar het schip zal wel gewoon vertrekken. Een aansluitrisico zorgt ervoor dat u alsnog in een opvolgende haven aan boord kunt gaan, of in het uiterste geval de reissom (deels) terugkrijgt. Informeer naar de mogelijkheden.

3. Ga voor een buiten- of balkonhut. Het is verleidelijk om de goedkoopste binnenhut te reserveren, maar overweeg ook eens om voor een buitenhut met raam of met balkon te reserveren, wat uw cruise ervaring net dat verschil maakt.

4. Reserveer een complete reis. U kunt er voor kiezen om alleen de cruise bij ons te reserveren en zelf aanvullende zaken zoals de vliegreis, hotelovernachtingen en transfers te regelen. Maar is het niet een zorg minder wanneer wij dit voor u regelen? Wij zorgen dat alles goed op elkaar aansluit, u heeft een zorgeloze vakantie.

5. Vooraf transfers reserveren. In veel plaatsen kunt u prima zelf een taxi of bus nemen van de luchthaven naar de haven. Echter voor een aantal bestemmingen is een transfer aan te bevelen i.v.m. hoge kosten ter plaatse. Enkele voorbeelden hiervan zijn transfers tussen Genua en Milaan of Savona en Milaan.

6. Geef uw wensen door. Heeft u specifieke wensen of iets te vieren? Laat het ons weten. Wij kunnen desgewenst een voorkeur doorgeven aan de rederij.

7. Repeatersvoordeel. Wanneer u voor vaker met dezelfde rederij een cruise maakt, kan het in uw voordeel zijn om lid te worden van een loyaliteitsprogramma van de rederij. Bij sommige rederijen wordt u daar zelfs automatisch lid van. Zij organiseren bv. Speciale “repeaters” party’s aan boord of u ontvangt kortingen op bepaalde producten. Hiervoor dient u aan ons uw “repeater” nummer door te geven bij boeking.

8. Meerdere hutten of bovenbedden? Reist u met drie of vier personen dan kunt u kiezen voor een hut met extra bovenbedden, waardoor u met drie of vier personen in dezelfde hut kunt verblijven. Bovenbedden worden meestal tegen een gereduceerd tarief aangeboden. De ruimte voor een 3e of 4e bed is meestal beperkt. U kunt ook kiezen om in twee hutten te verblijven, soms met een mogelijkheid met een "connecting door".

9. Reserveer online extra's zoals excursies. Excursies kunt u aan boord reserveren, maar sommige, speciale excursies, kunnen snel vol geboekt zijn. Indien u vooraf al weet welke specifieke excursies u wilt maken kunt u die via de website van de rederij al vastleggen. Ook zijn er per rederij verschillende mogelijkheden om drankenpakketten vooraf te reserveren. Wij adviseren u hier graag in.